Rosemary

ROSEMARY – ett nytt nätverk för mimare

MIMSKÅDESPELARE OCH FYSISKA SKÅDESPELARE från hela landet har samarbetat för att med inspiration från Rosemary´s Baby skapa ett unikt verk. I samarbetsprojektet ingår 30 aktörer, sex regissörer, en ljusdesigner, en scenograf och fem producenter. Fyra olika grupper – två i Stockholm, en i Karlstad och en i Malmö – repeterade på var sina håll, för att sedan träffas för ett par gemensamma repetitioner. Regissören Hedvig Claesson svarade för att pussla ihop alla delar till en föreställning som spelades en sen kväll den 9 juni i anslutning till Scenkonstbiennalen 

– Det var roligt med reaktionerna i salongen efter föreställningen, berättar en glad och trött Jonna Ljunggren dagen efter premiären. ”Det är som ett mim-manifest” var en kommentar jag hörde. Vi har samlats och tagit plats, och alla gick in med hjärtat som drivkraft. Det fungerade förvånansvärt bra att pussla ihop föreställningen när man repat på olika håll. 

Efter biennalen hoppas projektdeltagarna få fortsätta utveckla samarbeten och projekt för att nå den vuxna publiken genom mimen som hantverk. Tanken med Rosemary var att skapa nätverk och samarbeten mellan enskilda aktörer och fria grupper.

– Och det är precis vad vi har börjat med, säger projektledaren och mimskådespelaren Jonna Ljunggren.  

Text: KAJSA OLSSON
Foto: JONNA LJUNGGREN
Nr 3-22