Ta med dig nål och tråd till Bibu!

Hållbarhet är ett av årets huvudteman på Bibu – scenkonstbiennal för barn och unga, som pågår i Helsingborg 17 22 maj. Fackförbundet Scen & Film medverkar med två programpunkter. På den ena kan du samtala om arbetsmiljö medan du broderar.

DET BÖRJADE MED att Riksteaterns huvudskyddsombud Holger Tistad satte sig mitt i ”byn” på teatern istället för i ett mer slutet kontorsrum. Med sig hade han barnens trasiga kläder.
Tanken var att sänka tröskeln för frågor som rör arbetsmiljö och angränsande områden.

– Varje onsdag parkerar jag mig numera utanför vår personalmatsal. Där det är lätt att bara glida förbi. Det öppnar upp för ett mer informellt samtal om arbetsmiljö. Samtidigt passar jag alltså på att lappa kläder, säger han om sin idé.
Nu tar han med sig konceptet till barn- och ungdomsbiennalen Bibu. Onsdag till fredag förmiddagar kan besökare av biennalen hitta både Holger Tistad och Scen & Films regionala skyddsombud, Tristan Agdler, i övre foajén på Helsingborgs arena.

Välkomna förbi är alla som är intresserade av arbetsmiljö. Samtidigt kan den som vill passa på att laga och lappa egna medhavda kläder och andra textilier enligt en gammal broderimetod som kallas Sashiko, helt i linje med biennaltemat hållbarhet.
En annan programpunkt som Scen & Film arrangerar (avdelning 114) är Samtal om scenografi (18 maj, Helsingborgs arena). 

Moderator är Sigyn Stenqvist, scenograf, kostymtecknare och dekormålare. I panelen medverkar Lisa Kjellgren Almstig, Petra Hjortsberg Möller, Annika Tosti och Sus Soddu som kommer att tala om sina föreställningar Snö (Dockteatern Tittut), Stranden (Folkteatern i Gävleborg), Buster Keaton på månen (Unga Klara) och Moln (Kompani Giraff) som alla finns att se på Bibu. 

Text: YLVA LAGERCRANTZ SPINDLER

Nr 2-22