Hektiskt klippjobb bakom tv-serien om Knutbys mörka psykologi

Goran Kapetanovic´

Den slutliga sammanställningen av tv-serien Knutby är just klar. Tidningen Scen & Film besökte regissören Goran Kapetanovic´ i studion när han in i det sista arbetade parallellt med fyra klippare för att få ihop den omskakande berättelsen.

VÅREN 2004 SKAKADE Knutbyfallet om Sverige med ett mord och ett mordförsök i den frikyrkliga församlingen i samhället med samma namn.

Sedan dess har händelserna kring fallet skildrats i artiklar och reportage liksom på teaterscenen, i dokumentärer, i poddar och som tv-serie.
Det var ingenting som fick Goran Kapetanovic´ att tveka när han fick frågan om att regissera ett nytt drama om Knutby för TV4 och C More.

– Jag kände direkt att jag ville hitta mer i personerna bakom händelserna och komma djupare in i de psykologiska delarna som ledde till att de agerade som de gjorde. Det går att hitta egenskaper och förutsättningar hos alla de inblandade som jag tror att vi alla kan känna igen oss i, säger Goran Kapetanovic´.

Klippningen är en intensiv del i filmarbetet. Regiuppdraget ställs på sin spets när manus, tagningar, skådespeleri med mera ska föras samman till det slutgiltiga resultatet.

Många idéer och tankar skulle kunna testas, vridas och vändas på hur länge som helst. Samtidigt måste scener strykas eller ändras. "Kill your darlings" är ett slitet begrepp – men lika aktuellt i den här produktionen som i många andra.
– Det viktigaste för mig är att vi som jobbar med klippningen förstår varandra och kan hitta ett bildspråk som vi gemensamt vill förmedla. Jag har turen att de jag samarbetar med kommer med idéer och tankar som ofta gör resultatet starkare. Jag måste våga ta emot den hjälp jag får och ibland ändra mitt synsätt. Det handlar både om att acceptera varandras åsikter men också att fajtas för det man absolut inte vill kompromissa om, säger Goran Kapetanovic´.

Arbetspassen kan bli långa i klipprummet.
Efter en intensiv inspelning gäller det för många regissörer att ta fram extra krafter tillsammans med filmklipparna.
Tidsramarna kan dessutom vara väldigt snäva. Filmbranschen går just nu för högtryck, vilket är väldigt positivt. Men det ger tuffare arbetsvillkor och förutsättningar.
– För att kunna sätta ihop ett team och få tid för arbete behövs allt längre framförhållning. Många i branschen är bokade lång tid framöver. Risken finns att det inte går att hitta medarbetare med rätt kunskaper, inte minst när det handlar om klippning eller annan efterbearbetning, säger Goran Kapetanovic´.

MALIN LINDSTRÖM ÄR EN AV klipparna i arbetet med serien om Knutby. Hon har tidigare jobbat med filmer och serier som Vår tid är nu, Det som göms i snö och Till allt som är vackert.
– För att kunna göra ett bra jobb som klippare är grundmaterialet väldigt viktigt. När kvaliteten är hög blir allt mycket enklare, om det finns brister kan det vara svårt att rädda innehållet. Men det måste också finnas tillräckligt med tid för att kunna beskriva människor och hitta deras känslor, annars blir det svårt att sätta ihop berättelsen, säger Malin Lindström.

Hon har tidigare samarbetat med Goran Kapetanovic´ i den uppmärksammade tv-serien Kalifat. Denna gång bygger klippningen på en helt annan historia, men det finns också många likheter.
– Det är självklart viktigt att förstå varandra och ha ett gemensamt språk, särskilt när tidsramarna är snäva, säger Malin Lindström.

Innehållet i serien Knutby bygger på verkliga omständigheter. Både vuxna och barn varit med om svåra händelser i samband med det uppmärksammade brottsfallen.

Därför finns det ett extra ansvar för alla som är inblandade i produktionen. Det kan vara lätt att trampa snett och inte visa förståelse för de svåra upplevelser som drabbat många med anknytning till Knutby.
– Precis som i Kalifat handlar det om religion, utsatthet, makt och radikalisering. Jag vill berätta om vad som ligger bakom det som hände i Knutby och göra det mörka och obegripliga mer begripligt. Samtidigt kan filmen säga något om den tid vi lever i idag, säger Goran Kapetanovic´.

HAN FÅR FORTFARANDE respons från personer i hela världen som sett Kalifat.
– Bland annat för att de olika karaktärerna i berättelsen framställts så sammansatta och inte riktigt kan placeras in i en vedertagen god-eller-ond-skala, säger Goran Kapetanovic´. Oron för hot och hat efter serien om Kalifat har dämpats trots det laddade innehållet.
Men snart är det sista klippet gjort i serien Knutby, och hittills är det svårt att veta vilka reaktionerna blir denna gång. Hur tv-serien än kommer att tas emot är tiden i klipprummet väldigt avgörande.

Premiär är 1 november på C More och 11 november på TV 4.

Text: PETER REHNFELDT

Foto. Johan Bergmark BR-F, C More, Endeavor Content

Nr 6-21