”Villkoren inom den kommersiella dansen måste ändras”

Dansare, koreograf, men också jurist. Edin Jusuframic är van vid känslan av att få regler och bestämmelser att lösas upp på scenen. Han har koll på lagar och paragrafer som gäller i Sverige. Som vice ordförande i dansavdelningen i fackförbundet Scen & Film kan han kombinera sina kunskaper.

 

SOMMAREN DRÖJER SIG kvar och Edin Jusuframic har tagit en promenad i parken innan han kommer hem till lägenheten på Kungsholmen i Stockholm. På höstens schema finns flera arbetsuppgifter inbokade, bland annat en lite annorlunda krogshow i Göteborg med Eric Saade och kocken Håkan Jureskog.
– Det ska bli roligt att få skapa till en publik igen. Den senaste tiden har gett utrymme för eftertanke med allt som pandemin har fört med sig. Men jag har ändå haft tur och kunnat jobba ungefär som vanligt, trots en del hänsyn till restriktionerna, säger Edin Jusuframic.

I 15 år har han varit verksam som dansare och koreograf. Många känner igen honom från dansföreställningar, konserter, Melodifestivalen och andra tv-program. Men den senaste tiden har han fått ställa om jobbet från arenor och scengolv till studior och filmsammanhang. Samtidigt har nygamla arbetsuppgifter kommit till användning.
– Jag jobbar även som modell. Det har jag kunnat fortsätta med ungefär som vanligt det senaste året. Jag är också med och spelar i en ny svensk tv-serie som har premiär i höst, Dumpad som visas av Discovery+. Jag är också med som dansare och koreograf i en scen i tv-serien Lust från HBO , berättar Edin Jusuframic.

Kombinationen av dans, scen, film och modellvärlden ger en bred yta att röra sig på. Men det finns också en yrkeskunskap som konkurrerats ut av de olika scen- och filmuppdragen – trots att Edin har hela 4,5 års studier på området bakom sig – och dessutom tagit examen.
– Jag är utbildad jurist och blev klar 2012. Jag började plugga i samma veva som jag fick möjlighet att jobba professionellt med dans och koreografi. Ju närmare juristexamen jag kom desto mer insåg jag att jag inte kommer att hamna på ett advokatkontor. Men jag ångrar absolut inte att jag gick juristutbildningen, det var roligt och jätteintressant.

Juridik är inte direkt något som kan införlivas i rörelserna eller musiken på dansscenen. Snarare står de två områdena långt från varandra. Detsamma gäller också om dansen skulle föras över till exempelvis en rättssal.
– Haha, jag skulle inte ha några fördelar av mina danskunskaper när det handlar om juridik. Möjligtvis kan de kroppsliga uttrycken användas för att ge trovärdighet. Men rörelser ska egentligen inte påverka besluten i en rättsprocesss. Då det är objektivitet som gäller, säger Edin Jusuframic.

Men i ett sammanhang har han verkligen kunnat knyta ihop juridiken med dansen och koreografin. Sedan början av 2021 är han vice ordförande i fackförbundet Scen & Films dansavdelning. Där ger alla kunskaper om lagar och paragrafer stora fördelar och kommer ofta till användning när det bland annat gäller kontrakt och andra överenskommelser.
– Jag vill vara med och skapa förändring. Det går fortfarande väldigt långsamt för att få bättre villkor för alla dansare som tar sig an både korta och långa uppdrag. Inte minst hos de kommersiella bolagen, där det är väldigt olika vad som gäller för ersättningar, övertider och annat. Ibland är det rena skambud, vilket borde vara borta från branschen för länge sedan. Min förhoppning är att förutsättningarna kan förändras till det bättre för alla som arbetar med dans, säger Edin Jusuframic.

Du har många järn i elden, men finns det något du inte har planer att pröva på den närmaste tiden?
– Hm, kanske att sjunga även fast jag älskar att göra det. Tror inte det låter något bra och dessutom finns det många som gör det mycket bättre än jag, säger Edin Jusuframic.

Text: PETER REHNFELDT

Foto: MAGDALENA BOMAN

Nr 5-21

Edin Jusuframic

Ålder: 34 år
Bor: Kungsholmen, Stockholm, uppväxt i Alby.
Yrke: Dansare, koreograf, modell, skådespelare. Utbildning i urval: Juridikstudier.
Bakgrund: Har arbetat professionellt med dans i tolv år och bland annat koreograferat och dansat med Danny Saucedo, Ola Salo, Zara Larsson, Molly Sandén, Miss Li, Har även medverkat i dansföreställningar och TV-produktioner; Gökboet, Våroffer, Nötknäpparen, West Side Story, Melodifestivalen, Sommarkrysset, Allsång på Skansen, Eurovision Song Contest med mera.
Aktuell i: Vice ordförande i dansavdelningen i fackförbundet Scen & Film, krogshow i Göteborg, två tv-serier.