”Jag står stadigare som frilans idag”

Efter 15 år som maskdesigner inom film kände Jessica Simonson att hon behövde ett sabbatsår. Det ledde till en kurs i psykosyntesterapi. Nu vidareutbildar hon sig till dödsdoula. Målet är att inledningsvis pendla mellan de två jobbvärldarna.

 

JAG ÄR STORKONSUMENT av döden som tema, utbrister Jessica Simonson med ett gapflabb. När vi ses via Zoom sitter hon i en tom sjukhussal, invid Kroppefjäll i natursköna Dalsland. Arbetsdagen som maskdesigner i ett övergivet sanatorium har inneburit mycket död, en fiktiv sådan.
– I dag har jag dels gjort en påkörd kvinna som ligger  i respirator, dels en brännskadad person, berättar hon målande om arbetet med SVT:s stora dramasatsning Försvunna människor som skildrar flyktingsmugglingens mörka värld, en samproduktion med SVT och Film i Väst med planerad premiär 2022 (Manus: Ulf Ryberg och regi: Tova Magnusson)

Men så finns där också den verkliga döden, den mer osminkade. För Jessica Simonsons del mötte hon den i närbild 2015, i form av en cancerdiagnos.  Under samma period gick hennes mamma bort. Det fick henne att omvärdera både livet och  relationer. I längden också arbetslivet. Efter att i över 15 år ha jobbat i princip dygnet runt med stora och krävande filmproduktioner,  från Lukas Moodyssons Tillsammans (1999) till SVT-succéer som Vår tid är nu, fick Jessica upp ögonen för psykosyntesterapi, något som skedde av en slump.
– Jag bodde i centrala Göteborg och varje dag under min mammaledighet gick jag förbi en skylt där det stod ”psykosyntesterapi”. Jag trodde först det var en forskningsanstalt!

YTTERLIGARE TOLV ÅR senare kom hon i kontakt med utbildningen (som det rörde sig om), något som inföll med ett planerat sabbatsår.
– Jag tyckte jag stod och stampade i yrkeslivet och valde därför att kliva av ett tag för att återhämta mig. Jag åkte bland annat till Mallorca för att yoga. Sedan blev det en kurs i psykosyntesterapi.  Kursen övergick i en längre utbildning och förra året tog Jessica Simonson examen som psykosyntesterapeut. Nu satsar hon på att vidareutbilda sig som dödsdoula, ett icke-medicinskt stöd i livets slutskede och därmed ett slags motsvarighet till förlossningsdoulor, något som har funnits ett tag i Storbritannien och nu också är på väg att etablera sig i Sverige.

Inte nog med  det. Dessutom håller Jessica i gruppsamtal om döden och skriver också på en bok på temat.
– Jag är så grymt nyfiken på vad som händer efteråt och vill försöka ta ett helhetsgrepp på döden ur olika perspektiv. Hur den berörs i samhället och hur viktig riten är som verktyg till förståelse och läkning för människan.

Ännu är det delad tid mellan jobbet som maskdesigner och samtalsterapeut med egen lokal i hemmakvarteren Haga två dagar i veckan som gäller. Men där finns en framtidsplan som eventuellt innebär en långsam utfasning från filmbranschen.
– Jag kommer nog att jobba parallellt året ut och sedan fortsatt tacka ja till spännande projekt, men kanske inte ta lika många.

UNDER EN PERIOD jobbade Jessica Simonson också som ordförande för fackförbundet Scen & Films filmavdelning. Jag undrar om de hårda arbetsvillkor som hon stred mot har bidragit till att hon nu växlat spår?
–  Nej, branschen är betydligt bättre än när jag tillträdde. Bara det  att vi numera har riskbedömningar och skyddsombud på arbetsplatserna. Men det finns alltid något att förbättra och utveckla. Man får aldrig bli nöjd.

Kan du se synergieffekter mellan jobbet som maskdesigner och det som psykosyntesterapeut?
– Där finns något fint i att som terapeut fördjupa sig i det själsliga och att jobba med något som är på riktigt. Men även som maskör jobbar du med viktiga historier, även om de inte är alltid är verkliga. Plus att du bidrar till att skapa en trygg, autentisk plattform i sminkrummet för andra att skapa utifrån.
Har dina dubbla yrkesroller förändrat ditt liv som frilans?
– Det skulle vara att jag står stadigare som frilans idag. Jag är inte heller lika rädd för att bli bedömd. På sätt och vis har jobbet som maskdesigner också blivit roligare när jag har det andra att luta mig mot.

Text: YLVA LAGERCRANTZ SPINDLER

Foto: OSCAR BRANDBERG

Nr 4-21

Jessica Simonson
Född: 1973.
Bor: Göteborg. Utbildning: Samtalsterapeut på Psykosyntesinstitutet.
Några jobb i urval (de du är mest stolt över): Lilja 4-ever, Smala Sussie, Johan Falk-filmerna (15 st), Linas kvällsbok, Pojkarna.
Gör just nu: Filmar Försvunna människor. En ny tv-serie för SVT.
På gång: Premiär på Peter Dalles Nya långfilm Till solen går upp och utbildning till Dödsdoula.