Avgångsstudenter i fokus på Scenkonstbiennalen

Hur ser framtiden ut för avgångsstudenterna på landets scenutbildningar? Det ska Scen & Films förbundsordförande Simon Norrthon och regeringens utredare Linda Zachrison tala om på årets semidigitala scenkonstbiennal.

TVÅ KULLAR avgångselever på landets scenskolor (2020 och 2021) kliver rakt ut i en krisbransch när de möter arbetslivet. Med stängda teatrar och inställda eller uppskjutna uppsättningar minskar möjligheten att skapa viktiga nätverk och möten som scenkonsten bygger på.

Simon Norrthon, förbundsordförande på fackförbundet Scen & Film och tidigare prefekt på institutionen för skådespeleri vid SKH, Stockholms konstnärliga högskola, ser hur redan konkurrensutsatta yrken blir svårare att ta sig in i.
– Branschen handlar mycket om att träffa rätt personer, visa upp sig och att ha fysiska möten. Det här året har jag haft samtal med ansvariga på utbildningarna för att tala om just det. Hur bedriver de sin utbildning i ett digitalt rum? Hur ges utrymme för nya talanger under pandemin?

Scenkonstbiennalen är ett viktigt rum för möten mellan arbetsgivare och nybakade scenstudenter. När även den nu blir semidigital ser Simon Norrthon ännu ett fönster stängas för framtidens teaterhopp.
– Hur ska arbetsgivaren hitta kompetens när inga verkliga möten sker? I år presenterar skolorna digitala produktioner som också följs upp med samtal med studenterna. De kan inte helt ersätta dem på plats, men samtidigt kan fler möta studenterna i det digitala rummet.
– Vårt samtal på biennalen kommer i mycket att handla om att lyfta problemet för att synliggöra, erkänna det och kanske lägga grund för ett nätverkande, säger Simon Norrthon.

Talar vi om en förlorad pandemigeneration?
– Nu gäller det att göra insatser som inte gör såret för stort, så att inte fler lämnar yrket. Men ja, de som går ut nu möter en annan arbetsmarknad. Därför är allt som stimulerar innovation och etablering viktigt, liksom att kompetensutveckla sig igenom krisen.

Text: Ylva Lagercrantz Spindler

Nr 3-21

 

Avgångsstudenterna och framtiden äger rum 19 maj kl 10:00-10:45 och arrangeras av Scen & Film, i samarbete med Svensk scenkonst, Teateralliansen och teaterhögskolorna.