Teaterförbundet byter namn till Scen & Film

Den 15 mars byter Teaterförbundet namn till Fackförbundet Scen & Film. Då lanseras också förbundets nya hemsida. Förbundet får en ny grafisk profil och en ny logga.

– Namnbytet gör vi för att bättre spegla vilka vi är, vad vi gör idag, och för att vara tydligare för dem som vi ännu inte har som medlemmar, säger ordförande Simon Norrthon.

Processen med att byta namn har tagit tid. Den inleddes för närmare tio år sedan, men själva beslutet att slopa namnet Teaterförbundet tog först på förbundsmötet i höstas.
– Att det tagit så lång tid beror på att namnet är gammalt. Men det var länge sedan förbundet enbart jobbade med teater. Med åren har scensidan utvecklats åt flera håll, och idag utgör tv- och filmbranschen en stor del av vår verksamhet, fortsätter Simon Norrthon.

I samband med namnbytet har förbundet gjort en genomlysning av sin kommunikationsstrategi för att ta reda på hur det kan bli mer attraktivt och modernt. Det har analyserat vilka huvudgrupperna inom förbundet är, hur det ska tänka kring sin långa historia men även framåt.
– Filmarbetarna är den grupp som växer mest. Det är en rätt stor avdelning inom förbundet idag. Det är också ett område där vår representation ännu är svag med tanke på hur många som jobbar där, säger Simon Norrthon.

DEN 15 MARS presenteras förbundets nya grafiska profil, framtagen av Kristian Strand på OTW, när hemsidan Scen och Film lanseras. Sedan en tid tillbaka har kansliet haft fullt sjå med att ta fram nya brevpapper, pennor, skyltar och annat med den nya grafiska profilen.
– Det känns roligt att nu presentera ett nytt namn som representerar alla inom förbundet. Medlemmarna kommer först och främst att märka att vi byter kontaktuppgifter, e-postadresser och att de kopplas upp till en ny hemsida säger Åse Axberg, kommunikationsansvarig på Teaterförbundet.

De gamla kontaktuppgifterna till förbundet kommer att finnas kvar i minst ett år. Även tidningen Scen & film kommer att göra en stegvis remake av sin grafiska profil.

Text: Magdalena Boman