People of film vill bidra till etnisk mångfald i branschen

Den etniska mångfalden lyser fortsatt med sin frånvaro inom svensk filmproduktion. Det tycker initiativtagarna till plattformen People of film. Med en ny förmedlingstjänst vill de bidra till ett bredare utbud av yrkesutövare bakom kameran.

 

PEOPLE OF FILM VILL VARA en jobbpool som kan bidra till att öka representationen bakom kameran.
Hit ska filmarbetare från hela landet kunna vända sig för att hitta medarbetare med annan etnisk tillhörighet än bara svensk, från tekniker till manusförfattare. Idag är det en underrepresenterad grupp, enligt grundarna.

Bakom People of film står skådespelaren David Nzinga, filmproduktionsstudenten Hawa Sanneh och Susanne Tiger, produktionschef på B-reel.

Målet är att bidra till en mindre homogen filmbransch och därigenom öppna upp för perspektiv. Idén fick Susanne Tiger när hon insåg hur svårt det var att få ihop team till sina produktioner. På People of film ska filmarbetare som hamnat i gamla hjulspår och bara rekryterar tidigare kontakter – kanske av tidsbrist och slentrian – inspireras till att tänka nytt.

Hawa Sanneh, som också har en bakgrund som projektledare för filmfestivalen CinemAfrica, tycker att produktionsbolagen ofta gör det lite för lätt för sig genom att i första hand ta in folk de redan känner.
– Det rör sig om en homogen grupp som sitter på makten. När vi har ställt frågan varför man inte tar in tar in nytt folk är svaret ofta att kompetensen inte finns. Men det gör den, det är bara att de inte rör sig i dessa kontaktnät.

Ni ställer vissa krav på de producenter och produktionsbolag som söker folk hos er. Vilka är dessa, och hur följer ni upp dem?
– För att kunna garantera en trygg plattform kollar vi varje ansökning som kommer in.
I nuläget är kravet att man har ett registrerat bolag, men i början av nästa år kommer vi att göra en uppföljning där vi dels kollar om bolaget har anställt filmarbetare från plattformen, dels i vilken omfattning och hur det har gått. Vi kommer också kräva att det skickas in en mångfaldsplan som beskriver hur bolaget jobbar för att främja mångfald.

Varför krävs inloggning till plattformen?
– Vi vill inte att obehöriga personer ska kunna missbruka den information som finns tillgänglig eftersom det kan leda till att dessa filmarbetare utsätts för trakasserier.

Vad är er vision med plattformen?
– Att den blir en sådan självklarhet att folk i branschen vänder sig till People of film så fort de ska anställa folk i sitt team. Att vi börjar se en riktig förändring i vilka som blir anställda, vilka typer av filmer som berättas och vilka det är som hyllas på galorna – och får ta plats. På ett sätt hoppas vi att det här är ett initiativ som kan börja påverka narrativet också. Det vill säga, vilka det är som berättar berättelserna.

Text: Ylva Lagercrantz Spindler

Foto: Robin Trolin & Jessica Wikström

Tjänsten är gratis för filmarbetare men man måste ansöka om access till plattformen. Finansiärer är Film Stockholm, Film i Väst, Filmpool Nord och Svenska filminstitutet och bakom initiativet står även Film Stockholm, Film i Väst, Film i Skåne, Filmpool Nord och Svenska filminstitutet. Läs mer på peopleoffilm.se.