En ljusning för Astrid Lindgrens värld

Efter sommarens bakslag med max 50 besökare totalt i hela parken har Astrid Lindgrens värld nu fått rätt att spela barnteater för 50 åskådare på var och en av de nio scenerna. Det har Förvaltningsrätten i Malmö beslutat.

 

ASTRID LINDGRENS VÄRLD i Vimmerby var en av de nöjesparker som länge hade förhoppning om att den skulle kunna ha öppet under sommarsäsongen i år. Trots rigorösa säkerhetsåtgärder var de tvungna att stänga parken redan efter en vecka. Polismyndigheten beslutade att restriktionen på 50 besökare skulle gälla hela området, trots att det är 180 000 kvm stort och har nio olika scener.

Astrid Lindgrens värld valde att överklaga beslutet till Förvaltningsrätten. Nu får de rätt, dock med facit att säsongen 2020 gick till spillo och att många arbetstillfällen försvann.
– Domen är ett steg framåt. Men vi måste förhålla oss till en lång rad scenarier för att kunna hålla öppet på ett riskfritt sätt nästa sommar, berättar Joacim Johansson, vd för Astrid Lindgrens värld.

Förvaltningsrätten ger klartecken till att 50 personer gäller per föreställning, trots att parken har en entréavgift. Just entréavgiften var det som fick Polismyndigheten att se alla föreställningarna som en gemensam sammankomst.

Vanligtvis jobbar cirka 140 personer vid de olika scenerna under sommaren. De flesta är skådespelare, men även tekniker, djurskötare och andra yrkesgrupper anställs årligen.
– Nu har vi har haft auditions och håller på att rollsätta. Än så länge med särskilda anställningsavtal som tagits fram med Svensk scenkonst och Teaterförbundet för scen och film och som kan hävas före februari nästa år, säger Joacim Johansson.
Samtidigt pågår samtal och diskussioner med regering och riksdag för att få klarhet i hur regelverket ska se ut för verksamheten. Idag gäller ordningslagen – som inte tar hänsyn till parkens stora yta, säkerhetsåtgärder eller utomhusverksamhet.
– Min förhoppning är att reglerna blir tydligare och att vi genom våra säkerhetsåtgärder kan hålla öppet på ett ansvarsfullt sätt, säger Joacim Johansson.

Hur sommaren nästa år kommer att se ut är svårt att säga redan nu. Om regeringen beslutar att ändra maxantalet deltagare framöver gäller det så klart även för Astrid Lindgrens värld.
– Det finns en risk att vi inte kan hålla öppet nästa säsong. Om vi då inte heller får något stöd klarar vi oss inte. Att hålla stängt två somrar på rad går inte för den verksamhet som vi har. Men vi fortsätter jobba intensivt för att det inte ska bli så, säger Joacim Johansson.

Text: Peter Rehnfeldt

Foto: Astrid Lindgrens värld

Nr 7-20