Nytt avtal ger kulturskapare ersättning för privatkopiering

Kulturskapare får ersättning även för privatkopiering, PKE. Det är resultatet av ett nytt avtal som upphovsrättsorganisationen Copyswede träffat med Elektronikbranschen. PKE ska betalas ut för nedladdning av film, musik och tv till privata datorer, surfplattor och mobiler.

 

DISKUSSIONERNA HAR pågått i åratal.
– Det är skönt att avtalet äntligen är i hamn. Vi är mycket nöjda och glada. Det är en milstolpe. Visserligen är ersättningen som betalas för privatkopieringen en liten avgift per enhet. Men det får stor betydelse för alla kulturskapare och upphovsrättsinnehavare, säger Christine Strindberg, vd för Teaterförbundets Rättighetsbolag och styrelsemedlem i Copyswede.

Branschavtalet, mellan Copyswede och Elektronikbranschen, innebär en rad förbättringar och tydliga regler. Parterna är eniga om bland annat nya ersättningsnivåer för kopiering på bland annat datorer, surfplattor och mobiler.
Förhandlingarna har varit minst sagt segdragna. Copyswede och Elektronikbranschen haft olika syn på vad som gällt och vägen har kantats av flera rättstvister.
– Det är bara att gratulera Copyswede för deras tålamod. Avtalet är en fantastiskt bra nyhet. I dessa coronatider behöver vi frilansare en extrapeng. Kultur kostar pengar. Därför är det självklart att också betala för att kunna konsumera olika typer av kultur på datorer, surfplattor och mobiler, säger filmfotografen Peter Mokrosinski, som har ett 60-tal svenska filmer på meritlistan.

ENLIGT AVTALET FÅR kulturskapare även retroaktiv PKE. För mobiler utgår ersättning från januari 2009 och för övriga produkter från september 2013. I dagsläget är det inte klart när ersättningen kommer att betalas ut.

Riksdagen har gett regeringen i uppdrag att se över ersättningssystemet för PKE och en utredning tillsattes den 20 augusti 2020. Centralt för utredningen blir att se över faktorer som systemets utformning, parternas ansvar och hur en eventuell statlig inblandning skulle kunna se ut. Utredningen ska vara klar senast i februari 2022.

I utredningen ingår en expertgrupp som består av representanter från bland andra Copyswede och Klys, Konstnärliga och litterära yrkesutövares samarbetsnämnd. Denna expertgrupp har i sin tur en nybildad referensgrupp som är sammansatt av bland annat representanter från Teaterförbundet för scen och film och Dramatikerförbundet.

Text: Gertrud Dahlberg