Möt filmfolk från sex kontinenter – se Carla 2020 på webben

Den som vill lära sig mer om intersektionalitet, inkludering, mångfald, rasism ur alla tänkbara vinklar kan på nätet ta del av ett filmseminarium som gick av stapeln i helgen – Carla 2020.

Ta chansen och möt människor som gör film på ett annorlunda sätt världen över. Många är de som vill förändra villkoren: lyssna till visionärer som inte låter systemet trycka ner dem.
–Det finns åtskilligt med folk som vill förändra mönstren i dagens filmvärld. Vi samlade dessa personer under ett digitalt seminarium under tre dagar. Det blev väldigt inspirerande, berättar Helene Granqvist, ordförande i Women in film and television International, Wift.

Bakom Carla 2020 står av Wift international, men seminariedagarna arbetades fram med stöd från organisationerna i Los Angeles, New York, Tyskland, Australien, Indien, Nya Zeeland, Nigeria och den PAN-afrikanska sektionen liksom med Brasilien och Georgien. Syftet med Carla 2020 är att sammanföra forskare, makthavare, filmare och aktivister som alla vill förändring. Mellan 21 och 23 augusti medverkade 160 personer från ett 30-tal länder.

– 3 000 personer hade registrerat sig för att delta i seminariet. Men jag gissar att närmare 6 000 personer kopplade upp sig från sex kontinenter. Så det var folk från New York, Los Angeles, Grönland, Indien, Brasilien, Europa förstås, Australien, Nya Zeeland, Kina Georgien, Libanon, Palestina, Jordanien, Indien, Nigeria och Sydafrika, fortsätter Helene Granqvist.

Förutom nedslag i Australien, Mellanöstern, Brasilien och den afrikanska kontinenten kunde deltagarna lyssna till en panel från Kerala i Indien, som organiserade sig efter att en ung kvinnlig skådespelare 2017 blivit våldtagen när hon rörde sig mellan två inspelningsplatser.
– Den sektionen är stark idag. Men så hade vi också med regissören Shonali Bose från Mombai, i en paneldiskussion om sex, begär och intersektionalitet, och vars film Margarita with a straw handlar om sex och begär och om att vara funktionsvarierad. Vi hade förmånen att visa filmen för de registrerade deltagarna.

Det roliga med seminariet är just bredden på deltagare, säger Helene Granqvist, att det som förenar är att alla vill jobba för en annan slags inkludering i branschen:
– Det går att möta folk från våra mest kändistäta platser, exempelvis deltog showrunners från Homeland, och från How to get away with murder, folk som jobbar med Starwars. Eftersom Wift finns på så många ställen får vi olika slags medverkande. Jag tycker personligen att det är coolt att vi också hade med ett väldigt ungt produktionsbolag från Nya Zeeland, som gör webb-serier, samtidigt som vi har med folk som gjort oscarsnominerade filmer.

Under Carla-dagarna pågick två workshops, den ena leddes från Australien, den andra från Los Angeles. Utöver det samlades folk från hela världen på en speeddating.
– På grund av covid trängtar folk efter interaktion. De vill inte längre bara konsumera utan att vara med aktivt i samtalen.

Just nu pustar Helene Granqvist ut efter helgens seminarium, men redan nu har hon fått tydliga önskemål och signaler om att Carla ska bli årligt återkommande projekt.

Text: Magdalena Boman

Länk till Carla programmet

Länk till Wifti