Tusentals i upprop för enskilda firmor

Nära 7 000 personer har skrivit under ett upprop riktat till regeringen om att frilansande kulturarbetare med enskilda firmor faller mellan stolarna i krisåtgärderna. Enskilda näringsidkare har fortfarande varken tillgång till systemet med korttidsarbete eller möjlighet till a-kassa samtidigt som de har viss aktivitet i sin firma.

Två enskilda näringsidkare: Rita Saxmark, sångerska och artist, och medlem i Teaterförbundet sedan länge, samt sångerskan och violinisten Linnéa Sallay har initierat uppropet, och listorna har spridits via flera fackförbund.

Uppropet kräver lösningar på problemen både kortsiktigt och långsiktigt för hälften av de 1,2 miljoner personer som enligt SCB:s företagsregister har en enskild firma. Skillnaderna har blivit extra tydliga under coronakrisen.

Systemet måste ändras i grunden, eftersom det är svårt att starta upp sitt företag efter en vilandeperiod, då du tvingas stänga ner din hemsida, inte får fakturera, inte marknadsföra dig själv och inte får ha kontakt med kunder under tiden du lyfter a-kassa.