Grattis alla stipendiater!

Teaterförbundet för scen och film har delat ut ett 30-tal stipendier som kommer från ofördelade rättighetspengar ur SVTs Öppet arkiv.

 

– Det är viktigt att vi har kvar våra rättigheter och att förbundet äger dessa. När andra tjänar pengar på vårt arbete, så ska vi ha en del av kakan. Många har redan eller kommer att uppleva hur konstnärspensionerna slår. Det skildras tydligt i ny rapport från Konstnärsnämnden. Därför känns det extra roligt att Teaterförbundet har möjlighet att dela ut stipendier till er, konstaterade ordförande Simon Norrthon och scenografen Zofi Lagerman från förbundsstyrelsen.

Stipendiaterna har sökt anonymt med projekt de drömmer om att genomföra. Och pengarna har fördelats till yrkesgrupper som har eller borde ha upphovsrättsliga ersättningar. Som exempelvis filmklippare, scenografer, skådespelare, maskörer, regissörer, kostymdesigners, operasångare, filmfotografer, casting directors och animatörer. Det är andra året i rad som rättighetspengar från Öppet arkiv gjorts om till stipendier åt förbundets medlemmar för projekt, resor och kompetensutveckling.
– Förmodligen delar vi ut pengar från Öppet arkiv ytterligare ett år. Att vi i år anonymiserade ansökningarna gjorde processen ännu mer spännande. Vi är mycket nyfikna på era projekt, sa Zofi Lagerman.

Grattis alla stipendiater, önskar tidningen Scen&film.

Text och bild: Magdalena Boman