Kolovos film belönades med publikens pris

Nicolas Kolovos kortfilm Index är en hisnande upplevelse på 12 minuter utan klipp om ett barns finger i kläm under ett flyktingdrama. På Göteborgs filmfestival fick filmaren Startsladdens publikpris.
– Det är förstås väldigt roligt med publikens pris, säger filmregissören Nicolas Kolovos. Nu siktar han på en kärlekskomedi som långfilm.

DEN BORÅSBÖRDIGA REGISSÖREN konstaterar samtidigt att han förmodligen inte kommer att göra samma sak igen. Tolv minuter utan klipp, filmscener med barn och statister och där alla pratar arabiska.
– En sådan lång tagning kräver mycket från hela teamet. Det är en påfrestning för alla. Men det var så jag ville ha det. Varje gång man gör ett klipp skapas distans. Hjärnan registrerar avbrottet och jag ville uppnå känslan mot slutet. Och att publiken bygger upp sina egna bilder av händelseförloppet.

Tiden är knapp, stämningen hätsk och nervös i berättelsen. Flyktingarna hoppar av lastbilsflaket och ska sätta sig i båten som tar dem över havet. En pojke kan inte följa med, då han fastnat med sitt finger.
– Jag har haft tankar om att göra något kring flyktingkrisen som eskalerade 2015. Jag såg bara bilderna på avstånd. Jag kom aldrig någon nära. Jag ville göra en berättelse som inte handlade om själva flykten, utan istället använda mig av något litet och mänskligt. Först då förstår man att de här människorna inte är annorlunda än oss, de har exakt samma känslor när det kommer till deras barn, säger Nicolas Kolovos.

Även hans förra kortfilm Fikon har prisats med Greklands största filmpris, Iris.
– Den handlar om ett gammalt par där kvinnan är döende och hon ber mannen om ett fikon. Han går för att hämta det, men ramlar ner från trädet och bryter benet. Mannen får kämpa som fan för att ta sig till henne med fikonet i hand. Han får vara med om jättemycket, berättar Nicolas.
Han är förstås mycket glad över priserna, men den största lyckan är att han kan jobba och försörja sig på sitt arbete.
– Mina föräldrar kom till Sverige på 60-talet från en liten bergsby i Grekland där de tog hand om får och getter. Jag tänker på det varje dag. Sverige öppnade upp sina gränser, allt gick lätt att ordna, de kom hit, fick jobb och hamnade direkt i textilindustrin i Borås, fram till den dagen de gick i pension.

INDEX, LIKSOM FIKON, spelades in i Grekland, med nästan exakt samma team, medan efterproduktionen gjordes i Sverige.
– Jag tycker om att kombinera båda mina kulturer, det känns naturligt.
Hur lång tid tog det att göra Index?
– Jag repeterade i tre veckor med familjen i Sverige, sedan repade jag en dag i Aten utan kamera och en dag med. Därefter filmade jag i två dagar. Efter första dagens tagningar kände jag att jag inte hade gått i land med filmen. Jag gjorde en del justeringar, till slut valde jag den 18:e av 19 tagningar, dag två. Det roliga med den tagningen är att solen går ned. Det reflekterade jag över först i efterhand. Det är skitfräckt. Det blir mörkare och mörkare utan att man tänker på det.

FÖRUTOM EN RAD KORTFILMER har Nicolas Kolovos regisserat på teatrar och för Radioteatern. Han skriver dramatik, och har prisats med Sveriges Radios novellpris för sin novell Underverket.
– Mest stolt är jag över är de två senaste kortfilmerna. För de har jag gjort exakt så som jag själv velat. När man känner lust blir det alltid bra. Så var det med Index. Man måste våga ta risker. Risk är nog det viktigaste i konsten.

MED DE TVÅ SENASTE kortfilmerna känner Nicolas att han hittat ett eget filmspråk och är mogen att gå vidare till ett längre format. Han vill göra långfilm. Nicolas har inte haft bråttom, utan väntat tills han har en historia.
– Det har jag nu. Jag har skrivit ett långfilmsmanus, en filosofisk kärlekskomedi, som jag hoppas ska bli min debut.

Text: Magdalena Boman

Foto:  Kakadua filmproduktion

Nr 1/20

Startsladden delades ut under Göteborgs filmfestival och är ett av världens största inom kortfilmsgenren. Priset är värt cirka 350 000 kronor i form av filmteknik och kontanter. Bakom priset står, bland andra, Teaterförbundet för scen och film. I år gick Startsladden till regissören Julia Lindström för kortfilmen Daddys girl, som nu kan ses på SVT Play.

Startsladdens publikpris gick till Nicolas Kolovos.
Yrke: Filmregissör, manusförfattare och dramatiker.
Bor: i Göteborg. Bakgrund: Filmlinjen vid Katrinebergs folkhögskola, samt regiutbildning på Institutet för högre tv-utbildning.
Produktioner i urval: Teater: Bananhuset, (2014) och Himmel över Göteborg (2015) samt Klätterbaronen (2017) för Angereds teater, Med kärlek från Kos, Riksteatern (2018), Kortfilmer: Jag är bög (2008), Fikon (2015) och Index (2019). TV-drama: Starke man, säsong 1 (2010) och säsong 2 (2012).
På gång just nu: Regisserar Den enögda kaninen för SR Drama, baserat på boken med samma namn av Christoffer Carlsson, utvecklar en tv-serie om en grekisk taverna i Sverige, jobbar vidare med sitt långfilmsmanus.