Franska Césarakademien i kris – styrelsen avgår

Den franska Césarakademien är i kris. Hundratals artister liknar ledningen för Frankrikes ”Oscars” vid en mansdominerad, stängd och elitistisk klubb. Styrelsen lovar bot och bättring. Och avgår.

 

VECKORNA FÖRE den franska filmens inhemska årliga gala är situationen kaotisk. Ledningen för Césarakademin, alltså Frankrikes motsvarighet till Oscars, har meddelat att den avgår.

Några dagar före beslutet hade 400 franska regissörer, skådespelare och andra aktörer inom filmens värld publicerade ett öppet brev i tidningen Le Monde.

De liknade Césars styrelse vid en stängd klubb, där ledamöterna är invalda i stort sett på livstid, och det på godtyckliga grunder.

De 400 är själva medlemmar i organisationen bakom Césargalan, betalar enligt vad de skriver en hög avgift, men har ändå ingen större möjlighet att påverka Akademiens arbete.

Flera branschorganisationer och enskilda skådespelare har också kritiserat Césarledningen för bristande demokrati, och avsaknad av både jämställdhet och mångfald.

Den utlösande faktorn till det aktuella tumultet var en traditionell middag, som organiseras före den stora Césargalan varje år. Där presenteras 36 unga artister, som har nominerats till en särskild utmärkelse till ett ”skådespelarlöfte”. De har alla rätt att välja en ”fadder” som ska ackompanjera dem vid middagen. Men två faddrar, de två feministiska filmregissörerna Claire Denis och Virginie Despentes, ska på oklara grunder ha deklarerats icke önskvärda av styrelsen.

Redan innan hade flera franska feministiska organisationer protesterat högljutt mot att Roman Polanskis senaste film En officer och en spion har nominerats till tolv inom tolv olika priskategorier, trots de anklagelser om sexuella övergrepp som riktas mot regissören.

Det är inte första gången som Akademien får kritik från olika håll både för att vara elitistisk i sina filmval, och för att inte följa med i samhällsutvecklingen. Idag har Akademin totalt nästan 4700 medlemmar, varav 65 procent är män. Men i styrelsen som består av 47 personer, är 80 procent män.

En ny styrelse ska utses vid en föreningsstämma efter galan som äger rum den 28:e februari. Samtidigt ska Akademiens arbetssätt ses över.

Text: Anna Trenning-Himmelsbach, frilansjournalist Frankrike

Foto: Högljudda protester i Frankrike mot att Roman Polanskis senaste film En officer och en spion nominerats inom tolv olika priskategorier till årets Césargala.

Den första Césargalan ägde rum 1976.

Det är konstnären bakom bronsstatyetten, som har gett namn åt utmärkelsen.

Årets ceremoni, den 45:e i ordningen, äger rum den 28:e februari, då 22 pristagare ska utses inom olika kategorier, via en omröstning bland medlemmarna.

Listan över de cirka 4700 medlemmarna, som är invalda, i Akademien är hemlig.

Kollektivet 50/50 som skapades 2018 för att arbeta för ökad jämställdhet inom den franska filmbranschen, har publicerat statistik som visar att under de 42 första Césargalorna var 81 procent av de nominerade män, och bara tio procent av de filmregissörer som hade nominerats för utmärkelsen ”bästa film” var kvinnor.