Inga löften om produktionsrabatter i Göteborg  

Inget tyder på att regeringen tänker lyfta frågan om produktionsrabatter under denna mandatperiod. Det blev påtagligt när kulturminister Amanda Lind mötte filmbranschen under Göteborgs filmfestival.

 

INGA NYA LÖFTEN gavs om att produktionsrabatter ska införas i filmbranschen under Göteborg filmfestivals toppmöte. Under den filmpolitiska debatten ställde moderatorn Cecilia Garme, politiskt journalist och statsvetare frågan till bland annat Lars Hjälmered, ordförande i riksdagens näringsutskott, om varför produktionsrabatterna aldrig kommer?
– Den frågan måste regeringen ta. Tillväxtverket har tagit fram ett förslag. Men vi måste titta brett på näringen. Förslaget måste ställas mot ett reformutrymme och det finns många andra angelägna frågor som sprängningar och välfärdens behov, sa Lars Hjälmered.

Stadsbudgeten omsluter i år 1028 miljarder kronor, hur kan 300 miljoner kronor, som man dessutom kan få tillbaka, spela roll?
– Jag tycker man måste vara försiktig som politiker med att lova saker. Det gäller att ha täckning för vad man säger. Och rabatter ställs mot andra saker, fortsatte han.

Regeringen hävdar att frågan är under beredning, men på en direkt fråga från Film i Västs vd Mikael Fellenius, om vad det innebär och om branschen kan räkna med besked under året, svarade kulturminister Amanda Lind:
– Nej ni kan inte räkna med besked under året. Det här är ytterst en budgetfråga. I vår förra budgetförhandling kring januariavtalet fanns väldigt begränsat utrymme. Sedan är det viktigt att påpeka att produktionsrabatter inte fanns med i oppositionspartiernas skuggbudgetar för 2020 (M, KD, SD och V). Det krävs en större medvetenhet om frågan i alla partier.

Branschen kanske inte har varit tillräckligt tydlig med att det systemet finansierar sig själv, konstaterade Mikael Fellenius.
– Det här signalerar en svag regering och en svag kulturminister. Beskedet visar att regeringen varken har en plan eller ett intresse av att driva frågan och att det är riksdagen som sätter agendan. Tillsammans med filmbranschens parter växlar vi upp vårt arbete för att produktionsrabatter ska upp på agendan, då hade det varit önskvärt med ett tydligt driv från kulturdepartementet, kommenterade Teaterförbundets ordförande Simon Norrthon efter debatten.

Text och foto: Magdalena Boman

På bild: Mikael Fellenius, vd för Film i Väst, kulturminister Amanda Lind, Lars Hjälmered, ordförande i riksdagens näringsutskott (M) och Jonas Naddebo, kultur- och statsmiljöborgarråd, Stockholm (C).