”Jag vill skynda långsamt för att hålla länge”

Bara 24 år gammal är Gustav Lindh redan med i ett Oscarsbidrag, den tokhyllade filmen Hjärter dam. På tv kan han just nu ses i Älska mig.
Gustav – årets mottagare av Såstaholms pris till höstsols minne är överallt just nu.

KOLSVART NOVEMBER, men på Såstaholm hotell och konferens är det redan julpyntat. Och den som lyser upp mörkret är en av Sveriges mest lysande stjärnor just nu: Gustav Lindh, heter han.
Nu står han på den lilla tillfälliga scenen i matsalen och tar emot ett fint pris ”… för att han med osedvanlig skärpa och känslighet övertygar starkt i rollen som Gustav i Hjärter Dam, Danmarks hyllade Oscarsbidrag där han spelar en av huvudrollerna, den 17-årige Gustav som förförs av sin styvmamma (Trine Dyrholm)”.
– Jag är superstolt och glad. Det var så mycket kärlek i rummet, det var helt överväldigande. Men ett sådant ståhej för lilla mig! säger Gustav Lindh upprymt ödmjuk när vi dagen efter hörs om prisutdelningen.

I priset ingår att få inreda ett hotellrum på Såstaholm. Gustav Lindh funderar inte helt otippat på att, i likhet med Joel Kinnaman 2009, köra ett filmtema.
– En av mina favoritregissörer är Luca Guadagnino. Jag vill bara vara i en av hans filmer! Särskilt Call me by your name och A bigger splash har en avslappnad och såsig ”vibe” som jag tänker ska prägla rummet.
För de 50 000 kronor som också tillkommer – och som ska användas för personlig utveckling – har han ännu inga bestämda planer, men bedyrar att de ska investeras i hans fortsatta resa som skådespelare.

TEATERHÖGSKOLAN I MALMÖ sökte Gustav Lindh till när han fortfarande gick i trean på gymnasiet – och kom in, på första försöket.
– Jag lärde mig jättemycket av de åren, jag minns att det var som att springa in i en helt ny värld. Jag kom ju in så ung. Allt var så annorlunda mot min uppväxt i fotbollsomklädningsrummet.
Han beskriver sig själv som väldigt emotionell, men att scenskolan gav honom verktyg för att hantera det på rätt sätt.
– Jag hörde någon säga att ”nu får ingen förstöra dig på scenskolan för du har en fin nerv som inte får fördärvas”, så första tiden var jag livrädd att spela över.

Sin praktik gjorde han på Uppsala stadsteater, i Sunil Munshis uppsättning av Den goda människan i Sezuan (2016), där han spelade flera roller. Därefter fick han huvudrollen som Skorpan i Ronny Danielssons Bröderna Lejonhjärta.
”Gustav Lindhs Skorpan och Peshang Rads Jonatan … bär varandra genom kampen, sorgen och tvivlet, till modet att möta det okända”, skrev SvD i en recension. När han sökte in till teaterhögskolan hade han film i siktet och första rollen fick han i Levan Akins Cirkeln, redan under studietiden.

Idag är han en av våra mest anlitade filmskådespelare, just nu aktuell som Aron i Josephine Bornebuschs tv-serie Älska mig, och till våren 2020 i tv-serien Top dog, baserad på Jens Lapidus böcker. Alltmedan Hjärter Dam alltså skördar lagrar världen över.

NÄR #METOO OCH #tystnadtagning drog in över Sverige 2017 hade Gustav Lindh just gått ut teaterhögskolan. Det fick honom att aktivt börja fundera över mansrollen på scen och i film. Han såg hur branschen var full av machomän som han själv inte kunde identifiera sig med, men att många i hans generation nu står upp för andra ideal.
– Jag vill göra vad jag kan för att stå upp för en ny typ av man och skådespelare. Men när jag kom in på teaterhögskolan som 18-åring hade jag inga genusglasögon. Jag lärde mig mycket om strukturer där. De åren var väldigt omvälvande, omtumlande – att få det uppvaknandet. Och jag är tacksam för att jag fick det så tidigt. Men man måste fortsätta att vara vaksam, lyhörd.
Vad gör du om Hjärter dam vinner en Oscar?
– Då kommer jag ringa min syrra och bara skrika! De senaste tio åren har jag suttit och tittat på Oscarsgalan och drömt. Att få spela en av huvudkaraktärerna i ett danskt Oscarsbidrag, och med hela det mottagandet som blev, det har varit utomkroppsligt!
Hur ser du på din karriär och framtiden?
– Att jag ska skynda långsamt, för att hålla länge. Jag siktar på att springa ett maraton nu och inte sprinta fort så att folk tröttnar på mig. Det ska bli spännande att se vad som händer. Jag är på en bra plats just nu – och har väldigt kul!

Text: YLVA LAGERCRANTZ SPINDLER

Foto: MAGDALENA BOMAN

Nr 7-19

Gustav Lindh
Född: 1995 i Västerås.
Utbildning: Teaterhögskolan i Malmö (gick ut 2017).
Skådespelardebut: Som Elias i fantasyfilmen Cirkeln 2015 (regi: Levan Akin).
Aktuell i: Som Aron i tv-serien Älska mig i regi av Josephine Bornebusch samt spelar just nu in säsong 2.
På gång: Top Dog (Konceptuell regi och avsnittsförfattare1-4: Molly Hartleb, avsnittsregi 5-8: Alexis Almström), Björnstad (Fredrik Backmans bok som HBO-serie), norska kortfilmen Veggdyr (regi: Marlene Lyngstad) och ett ännu hemligt projekt.