Jon visar en annan bild av Norrbotten

Vad är framgång och att vara lyckad? Vad händer om någon går på tvärs med lyckoidealen? Det är centrala frågor i Jon Blåheds kommande långfilmsdebut Inland. Den är liksom hans tidigare filmer inspelad i Norrbotten. Nu planerar han för ännu ett Tornedalsprojekt. Men dessemellan görs en långfilmsdokumentär som inte utspelar sig bland mygg och midnattssol i den norrländska glesbygden.

 

JON BLÅHED ÄR 32 ÅR och har redan en imponerande meritlista. I dryga tio år har han arbetat, mestadels som FAD, med ett stort antal långfilmer och tv-serier. Den senaste tiden har han också regisserat och skrivit manus till egna uppmärksammade filmer.
Formaten varierar men det finns tydliga gemensamma nämnare: De är inspelade i Norrbotten och har starka kvinnor i huvudrollerna.
– Att mina huvudkaraktärer hittills har varit kvinnor är inget aktivt val. Det har bara blivit så. Däremot är det ingen slump att jag förlagt handlingen i mina filmer till Norrland. Jag vill visa en annan bild av Norrbotten än renar och myrar, att det faktiskt finns ett liv för unga människor där. Det är inte bara en hopplös utflyttningsbygd, säger Jon och skjuter upp kepsen, med texten ”Lemmel mörkrostat kokkaffe”, i pannan.

Vi träffas på Filmhuset i Stockholm där Jon tillbringat några dagar för att diskutera kommande projekt. Bland annat en långfilmsdokumentär som kommer att utspela sig i Stockholm (!). Så har han planer på ett nytt Tornedalsprojekt som han inte vill orda så mycket om i dagsläget.
– Det är kul med olika typer av berättande, det ena hjälper det andra, sammanfattar han.

Vintern 2018 regidebuterade Jon Blåhed med långfilmsdokumentären Maj Doris om den svensk-samiska konstnären, skådespelaren och renägaren Maj Doris Rimpi. Sommaren 2018 kom kort- och fiktionsfilmen, den 45 minuter långa Turpa Kiinni Minun Haters som utspelar sig i Tornedalen där Jon Blåhed växte upp. Under det gångna året har Jon filmat (mestadels i Arjeplog) sin långfilmsdebut Inland som är baserad på Elin Willows roman Inlandet. Den handlar om ung kvinna som flyttar till en liten ort i norra Sverige. Hon flyttar dit för att bo med sin pojkvän. Förhållandet tar snabbt slut men kvinnan bestämmer sig ändå för att stanna kvar i den obekanta miljön.

JON BLEV SÅLD PÅ den passiva personen, som både vägrar vilja och välja, redan när han läste bokens baksidestext.
– Det kändes fräscht och nytt med en karaktär som kanske inte är så lätt att tycka om. Hon provocerar och irriterar genom sin totala brist på drivkraft.
Vilket i och för sig är märkligt eftersom hon gör just ingenting, förklarar han.

I filmen vill han utforska dagens lyckoideal. Hur ser vi framgång och att lyckas? Och vad händer när man låter bli att framstå som lyckad.
– Jag har tre systrar och har sett hur framför allt lillsyrran försöker hitta sin plats, förklarar han. Identitetsskapande är även ett tema i Jon Blåheds tidigare film Turpa Kiinni Minun Haters som betyder Håll käften mina haters på minoritetsspråket meänkieli (som tidigare ofta kallades för tornedalsfinska).

JON TALAR SJÄLV INTE meänkieli och flyttade från den lilla Tornedalsbyn Tärendö till Västkusten som 14-åring. Filmen tar upp identitetsfrågan; måste man kunna meänkieli för att vara en äkta tornedaling? Den ställer också frågan om det går att hålla på med musik och kultur i Tornedalen. Svaret är tveklöst ja. Det märks genom de tydliga influenserna från Pajalabandet The Magnettets genom bandets medlemmar och deras personliga historier.
Har filmerna från Norrbotten gjort att du hyllas i din forna hembygd?
– Äh, jag gick i samma klass som Charlotte Kalla så den platsen är redan upptagen, säger han.

Bildtext:
Jon Blåheds filmer har en sak gemensamt: de är inspelade i Norrbotten och har starka kvinnor i huvudrollerna. Som exempelvis minoritetsfilmen Turpa Kiinni Minun Haters som utspelar sig i hans barndomsbygd Tornedalen.

Text: Gertrud Dahlberg

Foto: Jimmy Sundin

Nr 5-19

Jon Blåhed
Ålder: 32 år. Bor: Är skriven i Umeå men bor för tillfället i Stockholm i och med arbetet med den nya dokumentären. Bakgrund: Har varit FAD i en räcka av stora film- och tv-serier, bland annat Midnattssol, Rebecka Martinsson, Känn ingen sorg, Cirkeln och Tjuvheder. Har regisserat och skrivit manus till filmerna: dokumentären Maj Doris och fiktionen Turpa Kiinni Minun Haters, som ligger på SVT Play.
Aktuell: Långfilmsdebuterar med Inland, som har premiär efter nyår.