Teaterförbundet för scen och film firar 125 år!

Igår firades förbundets 125-årsjubileum med mingel, mat, tedtalks och uppträdanden på Kaplansbacken och inte minst – med utdelning av årets guldmedalj till regissören Ing-Mari Tirén.

 

På gården runt Teaterförbundets kansli och Höstsols lägenheter samlades över 200 personer för att fira förbundets långa historia och gratulera årets Guldmedaljör Ing-Mari Tirén.

– Det är med stor ödmjukhet jag idag överräcker Teaterförbundets guldmedalj till Ing-Mari Tirén. På 70-talet bröt hon ny mark genom att skapa stor scenkonst även för riktigt små barn. Med barnets perspektiv i centrum har medaljören skapat angelägna och nyskapande föreställningar för generationer av teaterbesökare, sa Simon Norrthon, ordförande för Teaterförbundet för scen och film.

I Stallet pågick 15 minuter långa föreläsningar. Bland de många talarna fanns Benny Marcel som dök ner i nordiska kultursamarbeten, internationellt fackligt arbete beskrevs av Tomas Bolme och tillståndet för scenkonstkritik belystes av Lars Ring. Teaterförbundets före detta ordföranden Anna Carlson gav också en bild av förbundets långvariga jämställdhetsarbete.

Text och foto: Magdalena Boman

Från vänster: Simon Norrthon ordförande, besökande gäster, Inn-Mari Tirén tar emot Guldmedaljen.

Nedan: Ulrica Källén från KLYS, håller tedtalk om upphovsrätt, Ing-Marie Tirén gratuleras, Andrea Edwards i rollen som Inga Trubél.