Ellen Jelinek får Björn Granaths gränslösa stipendium

Dramatenskådespelaren Ellen Jelinek tilldelades Björn Granaths gränslösa stipendium under måndagskvällen vid en ceremoni på Teaterförbundet för scen och film, i samband med Rättighetsbolagets stipendieutdelning.

 

”Ellen Jelinek vet att människan är gränslös om hon lyssnar uppmärksamt på den som står bredvid. Då får hon svaret på vem hon är och kan bli. Vad är ett ensamt jag? Ingenting. Den som slutar att lyssna och att se blir bara en liten prick. Men den som ger och tar emot kan få världen att växa”, står det bland annat i motiveringen.

Eller kort sagt: Ellen Jelinek är ”en konstnär verkande i Björn Granaths anda, överraskande och gränsöverskridande i röstens och rörelsens, ordets och tonernas oändliga rymder”.

– Det här är en ära som är enorm. Björn hjälpte mig igenom scenskolan. Han lärde mig att lyssna och han lärde mig pauserna. Jag har honom att tacka för så otroligt mycket. Men helst av allt skulle jag vilja ha honom kvar, vi saknar Björn jättemycket i dessa dagar, sa Ellen Jelinek.

 Stipendiet inrättades av familjen efter skådespelarens bortgång och i år delades stipendiet ut för andra gången. Det kommer att delas ut ytterligare åtta gånger.

Juryn bestod av Ann-Margret Fyregård Granath, Isabella Granath, Özz Nûjen, Magnus Florin och Anna Carlson.

Text och foto: Magdalena Boman

Under måndagskvällen fick 20 artister och filmare stipendier från Teaterförbundets Rättighetsbolag. Dessa stipendiater var: Skådespelarna: Mats Blomgen, Ralph Carlsson, Lena B Eriksson, Lola Ewerlund, Per Graffman, Bill Hugg, Birgitta Hålenius-Hofgård, Steve Kratz, Cecilia Ljung, Ylva Lööf, Maria af Malmborg Linnman, Magnus Roosmann, Rolf Skoglund och Lena Strömdahl.
Regissörerna: Åsa Kalmér, Lisa Ohlin och Christoffer von Platen. Scenografen: Birgitta Brensén. Filmfotografer: Istvan Borbas och Marek Wieser Septimus.

Stipendienämnden bestod av: Gunnar Furumo, Harriet Andersson, Anna Carlson, Lena Koppel, Peter Mokrosinski, Olle Remaeus, Peter Schildt.