Samtal om kroppar som inte får synas

Varför återspeglas inte alla de kroppstyper som finns i samhället på våra stora scener? Den frågan ställer Teaterförbundets normkreativa arbetsgrupp när de bjuder in till seminariet Kom tillbaka när du har gått ner 15 kilo! på Scenkonstbiennalen.

 

VIVIANNE HOLMBERG, aktiv i normkreativa arbetsgruppen och sopran på Kungliga Operan, berättar mer om tankarna.
Varför ordnas seminariet?
– Vi vill vi hjälpa till att lyfta bort onödiga aspekter som vikt och kroppsutseende från yrken där konstnärlig förmåga och kreativitet borde stå i centrum. Vi ser alla olika ut. Men varför ska utseendet ta så stor plats och vara en källa till oro?
Är det något som ofta diskuteras i scen- och filmvärlden?
– Ja, det gör det. Vi är noga med att tala politiskt korrekt runt ämnet. Men när det kommer till kritan är vi kritiska till både oss själva och andra.
Vad kan ge en förändring?
– Vi behöver skapa goda exempel. Inte genom att säga ”titta den personen är så udda och ändå vågar hen”. Vi behöver skapa tillfällen där vi berättar för oss själva och andra att olikheter måste få synas. Det behöver inte alltid värderas som modigt, dumdristigt, positivt eller negativt. Det är bara som det ska. Totalt mänskligt.
Varför syns bara vissa kroppar på scener och i filmer?
– Pengar. Vi visar bilder av en lyckad variant av en människa. Hen ska se ut så, tycka så, vara så. Då vill ett varumärke knyta an och göra en profit. Men om vi kan indoktrinera dessa dumheter borde vi även kunna förändra våra ideal. Eller rent av tänka: Behöver vi ideal – behöver vi inte original?
Text: Peter Rehnfeldt

Kom tillbaka när du har gått ner 15 kilo!
Representanter från flera yrkesgrupper diskuterar hur olika kroppstyper ska kunna synas på scen och i film.
Medverkande: Vivianne Holmberg, operasångare, Anja Lek Paulsson, skådespelare, Noah Hellwig, dansare och Parwin Hoseinia Davari, musikalartist.
Mentor: Inga Onn, skådespelare
När: 18 maj, kl 10.00 på Quality Hotel i Sundsvall.