Minifestival på Dansens hus ska ge skadade dansare hopp

Fortsätt dansa, fast du blir äldre. Till minifestivalen Gränslös på Dansens hus i Stockholm kommer framstående europeiska läkare, forskare och terapeuter som opererat och rehabiliterat dansare och idrottsmän.

 

INOM RAMEN FÖR projektet Age on stage, har Charlotta Öfverholm bjudit in några av Europas främsta specialister på dans- och idrottsskador till Sverige. Hon har själv fått förslitningsskador i både höft och fot och opererats utanför Sverige för att kunna fortsätta dansa.

Efter att ha genomgått tre fotoperationer och levt med smärta i två år hittade hon bland annat doktor Markus Preis. Han opererade in en rörlig fotprotes på Charlotta. Dessutom kom hon i kontakt med ett rehabcenter i Gelsenkirchen i Tyskland, dit flera framstående dansare tagit sig.
– Det finns alternativ och förebyggande vård som vi inte känner till i Sverige. Exempelvis kommer sportforskaren Patrick Rump till minifestivalen. Han rehabiliterade William Forsythe så pass att han slapp göra ett ingrepp i knät. Rump driver numera ett stort rehabcenter i anknytning till Frankfurt Ballet, liksom ett center i anknytning till Royal Ballet i London, säger Charlotta Öfverholm.

Det är fjärde gången Charlotta Öfverholm ordnar en minifestival i samband med Age on stage. Men det är första gången hon ordnar ett samtal med fokus på skador och rehab.
– Danslivet behöver inte ta slut, bara för att du skadar dig. Vi vill ge dansare och idrottare hopp. Tänk om, tänk rätt. Det här mötet handlar om att fostra morgondagens patienter, så att de ställer krav och får reda på vad som går att göra, säger producenten Giuditta Sunnemark, före detta klassisk dansare.

Text: Magdalena Boman

Nr 2-19

Age on stage International Meetingpoint – Gränslös
Var: På Dansens hus den 27 april mellan klockan 14–18. Dagen inleds med Charlotta Öfverholms föreställning Prosthesis. Därefter introduceras och intervjuas de inbjudna gästerna, dagen avslutas med en paneldebatt.
Medverkar gör:
• Dr Markus Preis/ Wiesbaden, fotspecialist.
• Dr Fredric Laude/Paris, höftspecialist.
• Dr Elisabeth Exner-Grave/Gelsenkirchen, driver rehabcenter för dansare.
• Patrick Rump, sportforskare, leder rehabcentret, GJUUM, för bland annat Royal Ballet i London.
• Fysioterapeut, master of science, Eva Heidvall, driver Sport & rehabkliniken i Stockholm.