De fick stipendier via ersättningar i SVTs Öppet arkiv

För första gången har pengar fördelats till personer som medverkat i produktioner som visats i SVTs Öppet arkiv. Teaterförbundet för scen och film har delat ut 30 stipendier.

STIPENDIEUTDELNINGEN gick av stapeln i Stallet på Kaplansbacken i Stockholm.
– Det är så roligt att vi kan dela ut de här pengarna. Frilansande konstnärer har ofta ett pussel av påsar att bygga en ekonomi på. Osäkra anställningsförhållanden, alldeles för dåliga inkomster och en för svag upphovsrättslagstiftning, även om den i Sverige är bättre än på många andra håll i världen. Men för oss är det viktigt att det är ni som skapar innehållet också får ta del av pengarna som era verk genererar, sa Simon Norrthon, ordförande för Teaterförbundet för scen och film.

Öppet arkiv är ett avtal som flera förbund varit med om att teckna. I Teaterförbundets fall är det Copyswede som fördelar pengarna, och medel har delats ut direkt. Men ibland är det svårt att veta vem det är som ska ha pengarna.
– Betalningsmodellen är beräknad efter antal klick, och hur många minuter en produktion har visats. Några har kanske sett en film i några minuter. Det är dessa pengar som vi nu fördelar i stipendieform, sa scenografen Zofi Lagerman, ordförande för stipendiekommittén och ledamot i förbundsstyrelsen.

Pengarna, som denna gång delades ut, kommer från tv-program som fanns på SVTs Öppet arkiv under åren 2013 och 2014.
– Tanken med stipendierna är att de ska användas till konstnärliga fördjupning i form. Kanske i form av resebidrag, projektbidrag eller kompetensutveckling, sa Zofi Lagerman.

Minst två gånger till kommer det att fördelas medel från Öppet arkiv enligt det avtal som tecknats mellan bland andra Teaterförbundet och SVT.
– Så sprid detta till era kollegor. Långt ifrån alla känner till att det finns medel att söka genom Öppet arkiv, sa Zofi Lagerman.

Förutom ordförande Zofi Lagerman bestod stipendiekommittén av regissören Katti Edfelt, filmfotografen Charlotta Tengroth, skådespelaren och regissören Staffan Kilbom Thor, koreografen Lars Bethke, och skådespelaren Angelika Prick.

Text: Magdalena Boman

Bild (Ovan): Glada stipendiater som kunde närvara vid utdelningen på Kaplansbacken. Foto: Magdalena Boman

Årets stipendiater var:
Alexandra Alegren, skådespelare och producent, Alexandra Zetterberg Ehn, skådespelare, Anna Littorin, skådespelare, Beatrice Järås, skådespelare/musikalartist, Carina Jingrot, skådespelare, Hélène Parment, skådespelare, Jonas Kruse, skådespelare, Katharina Keller, skådespelare, Martyna Lisowska Söderberg, musikalartist, Niclas Fransson, skådespelare, Peter Viitanen, skådespelare, Sandra Medina, skådespelare och dansare, Tess Paulsen, skådespelare, Tove Edfeldt, skådespelare, Alex Lindén, filmfotograf, Erik Nordlund, filmfotograf, Folke Johansson, filmfotograf, Marek Septimus Wieser, filmfotograf, Peter Östlund, filmfotograf, Claes-Göran Lillieborg, animatör, regissör, Dominika Daubenbüchelf, filmklippare, Lasse Persson, animationsregissör, animatör, Marcelo Racana, regissör, Marianne Ahrne, filmregissör, författare, klippare, Mikael Engström, klippare, Sebastian Amundsen, filmklippare, Eva Leven, scenograf, Ingrid Sjögren, kostymör, Karin Gry, rekvisitör/attributör, sfx, pyrotekniker, scenograf, Nina Spjuth, maskör.