Adama Cissokho

Grattis Teateralliansen 20 år!

Sveriges största ensemble, Teateralliansen, firar 20 år. Jubileet gick av stapeln på Nalen i Stockholm.

Den första februari 1999 anställdes de första 66 skådespelarna av Teateralliansen. Sedan dess har denna unika och innovativa verksamhet vuxit. Från och med i höst, efter årets senaste anställningsomgång, har bolaget 180 skådespelare, konstaterade Teateralliansens vd Ulla Lidholm under jubileumsfirandet på Nalen i Stockholm.

I början av 90-talet, när teatrarna började skära ner på sin fasta personal, blev det allt mer uppenbart att en ny anställningsform krävdes på scenkonstområdet för att få en rättvisare ordning mellan frilansare och fast anställda.

– Tomas Bolme, dåvarande ordförande för Teaterförbundet och jag funderade över hur vi skulle kunna bygga landets största och bästa teaterensemble, sa Lars Edström, före detta ordförande för Teatrarnas Riksförbund.

Efter några års utredande lade de fram ett förslag på en fristående organisation där frilansande scenkonstnärer med lång yrkeserfarenhet hade en grundanställning, för att sedan ta tjänstledigt för andra engagemang. Arbetsgivaransvaret skulle inte bara innebära ekonomisk trygghet, utan också omfatta konstnärlig utveckling och artistförmedling. Förslaget lades fram i riksdagen 1998, inte långt därefter beslutade riksdagen att Teateralliansen skulle permanentas. Nu firar alltså verksamheten med sina synnerligen kompetenta och kvalificerade skådespelare från hela landet 20-års jubileum.
– Jag kan med glädje berätta att 2018 är vårt bästa år hittills. Då var våra skådespelare som mest anlitade. Men vi önskar att fler ska rymmas inom alliansen. Vi vill minst fördubbla vår ensemble, sa Ulla Lidholm.

Anställningsformer är inte huggna i sten, sa Simon Norrthon, ordförande för Teaterförbundet för scen och film under jubileet, och konstaterade att fler fasta anställningar på teatrarna än vad vi har idag, lär det inte bli.
– Jag är inte säker på att en fördubbling av anställda inom alliansen räcker. Men jag är stolt över att representera en av ägarna här idag. Att Teaterförbundet äger detta ihop med Svensk scenkonst och Trygghetsrådet TRS är så speciellt, eftersom våra trygghetssystem inte hängt med i utvecklingen. Grattis kära 20-åring!

Text och foto: Magdalena Boman

Bild överst: Senegalesiska sångerskan Adama Cissokho och skådespelare från hennes workshop inom ramen för Teateralliansen.

Ulf Montan

Skådespelaren Ulf Montan läser en dikt av Lina Ekdahl, instuderat under en workshop med Henrik Holmberg.