Åsa Faringer

En hyllning till regiyrket

Sveriges filmregissörer har haft sin årliga Regigala i Stockholm. I måndags hyllades alla som haft premiär med en film under 2018 med priser, applåder och umgänge. Ett 50-tal regissörer deltog, nästan hälften tog emot pris efter att ha nått fram till premiär under året som gått.

 

För tredje året i rad samlades Sveriges filmregissörer i Stallet på Kaplansbacken i Stockholm för att hylla regiyrket. På galan visades en sammanställning av klipp från filmer som haft premiär under 2018. Alla som haft premiär på en långfilm, kortfilm, reklamfilm, tv-serie eller dokumentärfilm på bio, festival, tv eller VOD hedrades. Några, bland många andra, som klev fram och tog mot pris var Maria Eriksson-Hecht med filmen Jag tror jag är lite kär i dig, Karin Fahlén med Sthlm Rekviem, Åsa Faringer med Livets Pris och Kristina Humle med Systrar 1968.

– Det här är en mötesplats där hantverket är i centrum. Det är inte resultatet som värdesätts, utan prestationen. Att lyckas ro sitt projekt i hamn. Det tycker vi är värt att hylla. Under kvällen får de regissörer som haft premiär en möjlighet att prata om sin film kollegor emellan, berättar Anders Habenicht, en av filmregissörerna bakom Regigalan.

Filmregissörer har få möjligheter att sammanstråla och utbyta erfarenheter med andra regissörer. Regiyrket är ensamt yrke. Samtidigt slåss regissörer med liknande problem i kampen för att kunna driva igenom sin vision. Många uppskattar därför möjligheten att mötas, bara regissörer.

-Det är intressant att så många träffas för första gången här. Första året kände ingen någon. Sen dess har nya band knutits, vi kan dra lärdom av varandras erfarenheter. Trots den lättsamma stämningen under kvällen handlar så många samtal om arbetsvillkor. Det finns ett uppdämt behov av att få en bekräftelse på att du inte är ensam om de problem som du slåss med, säger Anders Habenicht.

2018 varit ett bra filmår. Anders Habenicht märker att andelen medlemmar i Sveriges filmregissörer ökar bland dem som haft premiär.

- Allt fler intresserar sig för Sveriges filmregissörer. Regigalan ger oss en möjlighet att synas utanför medlemskretsen och bidrar till att hitta nya medlemmar som är verksamma inom yrket, säger Anders Habenicht.

Text: Peter Rehnfeldt

På bild: Filmregissör Åsa Faringer. Foto: Magdalena Boman