Amanda Lind

Amanda Lind (MP) blir ny kulturminister

Amanda Lind (MP) blir ny kultur- och demokratiminister i den nya regeringen, och efterträder Alice Bah Kuhnke.

-– Teaterförbundet för scen och film gratulerar Amanda Lind till posten som kultur-och demokratiminister. Vi har stora förväntningar på att kulturpolitiken under mandatperioden stärker svensk kultur genom satsningar på den professionella scen- och filmkonsten, säger Simon Norrthon, förbundsordförande i Teaterförbundet för scen och film.

Amanda Lind, född 1980, är legitimerad psykolog, och partisekreterare sedan 2016. Hon har varit aktiv miljöpartist sedan slutet av 90-talet och språkrör för Miljöpartiet i Härnösand. Hon har även varit vice ordförande för Kulturforum i Västernorrland, ett samrådsorgan för att stärka länets kulturliv.

2011-2014 var hon ordförande i Samhällsnämnden i Härnösand och hade ansvar för fritids- och kulturfrågor. Amanda Lind har beskrivit kultur och hållbar samhällsplanering som sina hjärtefrågor.
– Jag ser fram emot att fortsätta arbetet med allas rätt och tillgång till kultur i hela landet, att säkra demokratin och stärka den granskande fria journalistikens oberoende. Jag vill också prioritera de nationella minoriteterna i Sverige, sade Amanda Lind under ett kort anförande.
Amanda Lind får dessutom ansvar för ungdoms- och idrottsfrågor, utöver portföljen som kulturminister.

Amanda Lind

Född: 1980 i Uppsala. Uppvuxen i Luleå.
Bakgrund: Gick med i Miljöpartiet 1999. Utsågs till språkrör i Härnösand 2010, och språkrör för Miljöpartiet i Västernorrland 2012. Partisekreterare sedan 2016.
Familj: Maken Björnola Lind, konstnär och filmare. Två barn och två bonusbarn.
Kulturintressen: Gammal rollspelare och lajvare enligt sajten YippiHärnösand. Medeltidsintresserad och läser serietidningar, spelar blockflöjt och har ägnat sig åt den textila tekniken nålbindning.