Nytt kulturråd bidrar med gediget filmperspektiv

Brexit och barnkultur. Det är två utmaningar som Sveriges nya kulturråd i London står inför. Som Sveriges första kulturråd med filmexpertis i bagaget hoppas Pia Lundberg också kunna slå ett extra slag för svensk film i Storbritannien.

 

MED EN RULLVÄSKA i släptåg kommer hon hastande från dagens möten på kulturdepartementet.
Ny personal ska anställas och andra kulturråd mötas under hennes korta besök i Stockholm, samtidigt som hon håller på att installera sig och familjen i lägenheten i centrala London som nu blir deras nya hem i fyra år framöver.

Sedan den första mars är Pia Lundberg Sveriges nya kulturråd i London. Därmed efterträder hon Ellen Wettmark som nu åter är tillbaka på Kulturrådet.
Med en gedigen bakgrund inom filmbranschen blir Pia Lundberg Sveriges första kulturråd med just den profilen: I 10 år var hon chef för Svenska filminstutets utlandsenhet och har även skrivit om film, en erfarenhet som förstås passar ovanligt bra detta Bergmanår 2018.

Hennes allra första dag på jobbet började med premiären av Fanny och Alexander (i regi av Max Webster) på Old Vic.
– Då kände jag mig väldigt stolt, förklarar hon när vi slår oss ner på bistro Rolf de Maré denna hektiska dag.
Hon berättar upprymt att nästan varje stad med självaktning i Storbritannien har sin egen Bergmanretrospektiv under 2018. Själv invigningstalade hon nyligen i arbetarstaden Sheffield.
– Bergman bubblar hela året! Den största satsningen i London var Brittiska filminstitutets kompletta retrospektiv med Bergmans filmer i våras. De blev verkligen enormt glatt överraskade över det stora Bergmanintresset, med utsålda visningar, utbrister hon stolt.

MEN DET ÄR INTE BARA FILM som är Pia Lundbergs kunskapsområde. Under åren som kulturjournalist var hennes bevakningsområde brett, bland annat var hon chefredaktör för tidskriften Form.
Det internationella perspektivet grundade hon som korrespondent för flertalet utländska medier, där hon just skrev om nordisk kultur.
Som nytt kulturråd är hennes förhoppning också att fortsätta det framgångsrika samarbetet med andra nordiska länder, som förra året resulterade i den årslånga kulturfestivalen Nordic Matters, i samarbete med Southbank Centre.

Vad hoppas du uppnå under din tid i London?
– Jag ska ju verka för ett utbyte mellan svenskt och brittiskt kulturliv, och Sverige har ett enormt stort utbud av hög kvalitet. Kan jag förmedla det i dessa Brexittider, så är jag jätteglad. Jag ska lägga så mycket kraft jag kan på det, se till att samarbeten blir av, att kontakter knyts. Det behövs mer än någonsin.

Hur upplever du att Brexit hittills har påverkat det brittiska kulturlivet?
– Precis allt. Det har gjorts flera undersökningar som visar på att över 90 procent i kulturvärlden är emot Brexit. Brittiska kulturutövare är oroade över hur det ska påverka kulturexporten, internationella samarbeten, rörligheten och mångfalden, men också det ekonomiska stödet. På sikt kommer de ju att förlora möjligheten att få EU-stöd.
– På film- och tv-sidan är det exempelvis redan en rad brittiska samproduktioner inplanerade, projekt som nu har lagts på is därför att de är beroende av EU-stöd, så just nu är det viktigare än någonsin att främja kulturen och utbytet mellan länderna.

Vad i svensk kultur skulle du vilja framhäva särskilt under din tid?
– Jag skulle verkligen vilja slå ett slag för barnkulturen! I Sverige har vi respekt för barnen. Vi tänker på deras behov och perspektiv och vågar ta upp även svåra ämnen. Jag ser en stor skillnad i Storbritannien. Där är barn inte på samma sätt inkluderade i samhället. Det är ett ämne som jag skulle vilja utforska vidare.

Text: Ylva Lagercrantz Spindler

Foto: Magdalena Boman

nr 5/18